I mamy wiosnę. Powoli świat robi się coraz bardziej zielony a Warszawa coraz piękniejsza i niestety kompletnie wyludniona. Warszawa w kwietniu jeszcze nigdy nie była tak pusta, a kwiecień w Warszawie taki… niespacerowy. Cóż, takie czasy. Nie ma co narzekać, trzeba się dostosować do sytuacji i doceniać to co mamy. Zwykle w tym cyklu zachęcam Was do aktywnego spędzania czasu w Warszawie, poznawania nowych miejsc i odkrywania na nowo tych już znanych. Tym razem będzie podobnie tylko trochę bardziej wirtualnie. To co, zaczynamy?
Wybierzcie się na spacer po warszawskich ulicach
Tak, tak – to nie pomyłka. Mam na to sposób i to w dodatku taki, w którym nie przeszkodzi Wam kapryśna kwietniowa pogoda. Skorzystajcie z naszego przewodnika po warszawskich ulicach (link tutaj) i zwiedzajcie Warszawę z domu. Możecie też zajrzeć do wnętrza Zamku Królewskiego, Filharmonii Narodowej czy Teatru Wielkiego (kliknijcie tutaj).
Odwiedźcie Warszawę z XIX wieku
Odwiedźcie Warszawę z XIX wieku albo z dwudziestolecia międzywojennego, albo z czasów powojennych. Propozycje ciekawych książek, których akcja rozgrywa się w Warszawie i których Warszawa jest ważnym tłem znajdziecie tutaj.
Przetestujcie mazurki z najlepszych warszawskich cukierni
Nawet jeśli najlepsze mazurki robicie sami w domu z rodzinnego przepisu, to nic nie stoi na przeszkodzie, żeby popróbować tych z najlepszych warszawskich cukierni. Przy okazji wesprzecie warszawski biznes gastronomiczny, który w ostatnim czasie nie ma lekko. Takie miejsca jak Lukullus, Smaki Warszawy czy Słodki mają w swojej ofercie pyszne mazurki z naturalnych składników. Który wybierzecie? Lista cukierni oferujących świąteczne wypieki na wynos tutaj.
Upieczcie babę wielkanocną z 96 jajek
Brzmi poważnie, prawda? Żeby nie był tak przerażająco powiem Wam, że 96 jajek zużywa się na 1 kilogram mąki. Możecie więc zrobić całkiem małą babeczkę a wtedy ilość jajek będzie do opanowania 😉 . To przepis Lucyny Ćwierczakiewiczowej z 1858 roku, ale jeśli nie czujecie się na siłach, to możecie po prostu zamówić tę babę w cukierni Lukullus.
Przygotujcie balkon na wiosnę
Kwiecień to najwyższy czas na wiosenne porządki na balkonie. Trzeba przygotować miejsce na nadchodzące leniwe i ciepłe wiosenne wieczory; pomyśleć o nowych roślinach i kwiatach. A może w tym roku zdecydujecie się na hodowlę ziół albo nawet pomidorów?
Kwiecień w Warszawie.