Czy jest coś lepszego niż świeży, pachnący i chrupiący chlebek na śniadanie? Co ma się znaleźć na chlebku to już kwestia preferencji, ale pokażcie mi osobę, której nie da się skusić ciepłą chrupiącą pajdką. Dla wszystkich chlebo i bułkożerców – najlepsze piekarnie w Warszawie.
Spis treści
Rano
Wszystkie sprzedawane tu chleby są robione na zakwasie. Do wyboru: chleb z owsianką, z pełnym ziarnem, chleb żytni z ziarnami i klasyk: pszenny na zakwasie. W soboty a czasami też w tygodniu możecie trafić na coś słodkiego: brioszki w cukrze i bostoki z konfiturą, kremem na bazie migdała i orzecha laskowego. Na miejscu są dwa stoliki. Możecie przy nich usiąść i napić się kawy albo zjeść kanapkę (np. z twarogiem i szparagami) Link do wpisu o piekarni znajdziecie tutaj.
Rano Piekarnia rzemieślnicza, ul. Stalowa 47, Warszawa
Cała w Mące
Zanim właścicielka Całej w Mące otworzyła swoją piekarnie na Żoliborzu, kusiła zdjęciami swoich wypieków na swoim profilu na Instagramie (thereshecooks). Wtedy zobaczyłam jej chleby po raz pierwszy. Teraz możecie spróbować, jak smakują długo fermentowane chleby, wypiekane w wysokiej temperaturze, by ich skórka była chrupiąca i skarmelizowana. W ofercie są chleby mieszane z mąki pszennej chlebowej oraz mąki żytniej razowej a także chleby jednogatunkowe z pełnoprzemiałowych mąk zbóż uprawianych na ziemiach polskich: żyta, orkiszu, płaskurki i pszenicy samopszy.
Cała w Mące Studio Piekarskie, ul. Krasińskiego 18C, Warszawa
Mąka i woda – piekarnia i młyn
Kupicie tu chleb ze świeżo mielonej (maksymalnie dwudniowej) ekologicznej mąki z żyta, pszenicy zwykłej a także z orkiszu, płaskurki i samopszy. Mąka mielona jest we własnym młynie z kamiennymi żarnami kupionym w austriackich Alpach. Ciasto poddawane jest naturalnej wolnej fermentacji i wypiekane w wysokiej temperaturze.
Pieczywo można kupić w:
Mąka i Woda – Piekarnia i Młyn, ul. Chmielna 13a, Warszawa
Gospodarstwo Ludwik Majlert, ul. Wyspiarska 45, Warszawa
Pochlebnie
Tutaj kupicie chleb tylko na zamówienie. Możecie je złożyć przez specjalny formularz, do którego link znajdziecie na fanpage’u Pochlebnie. Do wyboru m. in. chleb żytni lub pszenny na zakwasie, orkiszowy a ostatnio też duński ze słodem, melasą i ziarnami oraz rewelacyjna chałka z kruszonką.
Zamówienia możecie odbierać tutaj:
Pochlebnie, Solec 81b lok. A-20 (I piętro)Warszawa
Montażownia Cukiernicza, ul. Płatnicza 57, Warszawa
Wytwórnia Chleba – Henryków
O tym chlebie możecie przeczytać tutaj. W repertuarze chleb wiejski, owsiankowy i żytniak oraz ciabatty. Wszystkie oczywiście na na naturalnym zakwasie i bez polepszaczy.
Wytwórnia Chleba Henryków, Chleb można kupić w:
Zielony Sklep, Światowida róg Ćmielowskiej paw.13B, Warszawa
Amaltea Delikatesy Euroregionów, ul. Krokwi 36a, Warszawa
Kukułka Cukiernia, ul. Mokotowska 52, Warszawa
Piekarnia Słowiańska
O samych początkach tej piekarni możecie przeczytać tutaj. Kupicie tu m. in. lepioszki, drożdżówki z serem i kokosem, drożdówki orzeszkowe, chleb z żurawiną i orzechami, razowy z owocami na zakwasie.
Piekarnia Słowiańska, ul. Kowalczyka 11D, Warszawa (wejście od Krzyżówki)
Piekarnia Słowiańska, Bazarek Tarchomiński Światowida, lokal 33, Warszawa
SAM
W tej piekarni pieczywo powstaje z mąki sprowadzanej z niewielkiego młyna położonego w okolicach Wyszogrodu. Chleby pieczony jest według tradycyjnych receptur i na naturalnych zakwasach. Ciasto długo dojrzewa a bochenki są ręcznie formowane. W SAM-owej ofercie znajdziecie tradycyjne pieczywo, ale też wypieki z dodatkiem ziaren, nasion, orzechów oraz bakalii. Kupicie tu także wyroby wytwarzane z mąk naturalnie niezawierających glutenu.
SAM Powiśle, ul. Lipowa 7a, Warszawa
SAM City, ul. Twarda 4, Warszawa
SAM Żoliborz, ul. Rydygiera 9c, Warszawa
#piekarnie w warszawie