Czy wiecie, że na świecie marnuje się aż 1/3 całej wyprodukowanej żywności? W każdej sekundzie w koszu ląduje około 51 ton jedzenia, które nadaje się do spożycia. Niestety w niechlubnym rankingu marnowania jedzenia wśród krajów europejskich Polska zajmuje aż piątą pozycję. Marnujemy rocznie prawie 250 kilogramów jedzenia na osobę. Statystycznie w każdym polskim gospodarstwie domowym rocznie ląduje w koszu całkiem spora suma, bo aż 3 tysiące złotych. Oczywiście żywność marnuje się na każdym etapie jej produkcji i łańcucha dostaw, ale najwięcej marnujemy jej w naszych domach. 

Co możemy zrobić? Foodsharing w Warszawie

Jadłodzielnie

Co możemy zrobić, żeby ratować żywność przed zmarnowaniem? Możemy się nią dzielić. Każdemu z nas zdarza się czasami kupić czy ugotować za dużo jedzenia, którego nie jesteśmy w stanie zagospodarować. Warto wtedy oddać je do jadłodzielni. To specjalnie oznaczone lodówki i szafki umieszczone w różnych punktach miasta, np. na uczelniach, przy urzędach, w akademikach czy przy bazarach. Sklepy, restauracje i zwykli mieszkańcy mogą tam zostawiać nadwyżki żywności, która inaczej mogłaby się zmarnować. Tam również można poczęstować się tym, co zostawili inni. Aktualizowane na bieżąco informacje dotyczące godzin otwarcia poszczególnych jadłodzielni w Warszawie oraz zasady korzystania z nich znajdziecie TUTAJ.

jadłodzielnie w warszawie

Grupy sąsiedzkie

Poszukajcie także na swoich sąsiedzkich grupach facebookowych. Wiem, że istnieją grupy np. Dzielimy się jedzeniem na Pradze Południe i na Bielanach czy Foodsharing Białołęka i Tarchomin. A może sami założycie taką grupę dla swojej dzielnicy? Wtedy zamiast wylewać zupę, która już wszystkim domownikom się przejadła albo zamiast wyrzucać jakiś nietrafiony zakup możecie oddać go komuś, kto z przyjemnością go wykorzysta.

Aplikacje

To good to go i Foodsi to aplikacje dzięki którym możecie kupić jedzenie pozostałe w restauracyjnych kuchniach w znacznie obniżonej cenie. Dzięki temu restauracje nie marnują jedzenia a Wy możecie spróbować przeróżnych restauracyjnych dań w atrakcyjnych cenach.

Wszystkie dane pochodzą z raportu “Nie marnuj jedzenia 2019” przygotowanego przez Banki Żywności.

Polecamy:
Uważasz, że to, co robimy jest wartościowe? Chcesz więcej?
Bardzo się cieszymy, bo robimy to właśnie dla Ciebie. Możemy powiadamiać Cię o nowościach na blogu. Żadnego spamu ani lania wody. Tylko najciekawsze artykuły z danego tygodnia. 
Twój adres email jest u nas bezpieczny, a z listy powiadomień możesz się wypisać w każdej chwili.

2 KOMENTARZE

  1. trochę bym się bał,że jakiś wariat nie wiadomo co wrzuci-restauracje przynajmniej bada sanepid a tu??? inna sprawa,że w dobie korona to już zupełnie bez sensu

  2. Ludzie biedni jak nie mają co jeść i z głogu sączy się żołądek, to nie zważają na istniejące w dobie czasu choroby. Chyba, że chce umrzeć to szuka szybkiego sposobu na śmierć. Państwo OPS nie chce pomagać takim ludziom. Ta instytucja -Ośrodek Pomocy Społecznej powinna być zlikwidowana !..

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here