Zbliża się Wielkanoc. Jeśli chcecie wesprzeć warszawską gastronomię i zamówić wegański catering na święta, mam dla Was listę miejsc, które oferują wegańskie wersje tradycyjnych potraw wielkanocnych. A dla tych, którym znudziła się tradycja i szukają czegoś ekstra też coś się znajdzie.
Spis treści
Organic Corner
Tu na Wielkanoc zamówicie żurek bezglutenowy z wędzonym tofu, pasztety, bezglutenowe pierogi oraz serniki i mazurki. Zamówienia możecie składać do 10 kwietnia.
Organic Corner, ul. Chodkiewicza 8, LINK
Cafe Bar Havana
Tutaj możecie zamówić żurek na zakwasie lub flaczki z boczniaka, pasztet z kaszy jaglanej, grzybowe fois gras, domową wege kiełbasę, sernik i chałkę.. Zamówienia przyjmowane są do 10 kwietnia do końca dnia.
Cafe Bar Havana
ul. Słowackiego 16/18
Budynek Merkury, LINK
Alicja w Krainie Warzyw
U Alicji zamówicie wegański żurek z wędzonym tofu, pasztet z soczewicy lub kaszy jaglanej a także wegański makowiec, sernik jaglany lub babkę drożdżową. Zamówienia możecie składać do 12 kwietnia.
Alicja w Krainie Warzyw, LINK
Wege Umami
W ofercie żurek, kalafiarowo-brokułowe klopsiki, sałatka warzywna z wegańskim majonezem wasabi, pasztet fasolowy z gruszką i kilka rodzajów past bezjajecznych. Zamówienia można składać do 11 kwietnia.
Wege Umami, LINK
Proszę Zdrowie
Wysokiej jakości wegańskie, naturalne produkty zamówicie w Proszę Zdrowie. W menu m. in. żurek na zakwasie jaglano-owsianym, sałatka jarzynowa z wegańskim majonezem, pasztet konopny, sałatka „śledziowa” z bakłażanem i ziemniakami, boczniaki po tatarsku i marynowana marchewka „łososiowa”. Oprócz tego różne rodzaje wegańskich majonezów i serów oraz wegańskie masło. Na deser pascha, mazurek, keks lub babka. Zamówienia można składać do 10 kwietnia.
Proszę Zdrowie, LINK
Kawiarnia Ech Mech
Trzy rodzaje mazurków (czekoladowy z czarną porzeczką, pistacjowy z różą, czekoladowy z pomarańczą), pascha, babki i sernik. Na słono babka ziemniaczana, boczniaki po kaszubsku, roladki z bakłażana, pasztet z soczewicy ze śliwką, żur na zakwasie. Zamówienia przyjmowane są do 11 kwietnia.
Kawiarnia Ech Mech
ul. Krokwi 36, LINK
Jaskółka/Iluzjon Cafe Bar
Wegańskie fois gras, żurek, pasztet z soczewicy, marchewkowy łosoś w oleju lnianym, galareta z szarpanym sejtanem. Zamówienia można skłądać do
Jaskółka, pl. Wilsona 4 lok. 103, LINK
Iluzjon Cafe Bar, ul. Narbutta 50A, LINK
Lokal Vegan Bistro
Boczek, biała kiełbasa, łosoś, pasta jajeczna, tatar i pieczeń. Wszystko oczywiście w wersji wegańskiej możecie zamawiać do 10 kwietnia.
Lokal Vegan Bistro, ul. Krucza 23/32, LINK
Światło
Tu zamówicie koszyk wielkanocny, czyli zestaw 8 produktów, które dodadzą smaku świątecznym potrawom. Zestaw zawiera: 2 x majonez z solą Kala Mamak, keczup BBQ z buraka, 2 x festa w solance, zakwas z białych szparagów, masło z nerkowców, krem owocowy z czarnej porzeczki. Dodatkowo w koszyku znajdziecie e-book z przepisami.
Światło, ul. Narocz 3, LINK
Falla
Tutaj zamówicie caponatę, strogonowa, zrazy ze śliwką, pasztety i sosy. Zamówienia można składać do 12 kwietnia.
Falla, ul. Oboźna 9, LINK
Vege Bistro Kurkuma
Żurek i krem z białych warzyw, faszerowane jajka i kilka rodzajów sałatek. Na ciepło pieczeń warzywno-pieczarkowa w sosie chrzanowym, gulasz warzywny z kotlecikami sojowymi, krokiety ze szpinakiem. Na słodko dwa rodzaje mazurków. Możecie je zamawiać do 8 kwietnia.
Vege Bistro Kurkuma, ul. Wąwozowa 36, LINK
Kobiety wędrowne w Kuchni Konfliktu
U Kobiet Wędrownych zamówicie białą kiełbasę, pasztet z ciecierzycy i soczewicy, tort warzywny po ukraińsku, oraz wegańskie dodatki (majonez, gruziński sos, żurawinę z gruszką). Zamówienia możecie składać do 10 kwietnia.
Kobiety Wędrowne w Kuchni Konfliktu, ul. Wilcza 60. LINK
WypasAnie
W WypasAniu czekają na Was tradycyjne potrawy wielkanocne w wersji wegańskiej. Barszcz ze skwarkami z tofu, sałatka jarzynowa, sałatka śledziowa z buraczkami, „śledzik” z boczniaka po kaszubsku, pieczeń z ciecierzycy i cukini, babka z batata, tofurnik i bezglutenowy mazurek. . Zamówienia można składać do 12 kwietnia.
WypasAnie, ul. Magiczna 16 lok. u9, LINK
Leonardo Verde
Wszystko w wielkanocnym menu jest roślinne, bezcukrowe i bezglutenowe (z wyjątkiem żurku z wędzonym tempehem). W ofercie pasztet, smalec, majonez i masło. Zamówienia można składać do 12 kwietnia.
Leonardo Verde, ul. Poznańska 13, LINK
Eden Bistro
Aromatyczny żurek,pierogi ukraińskie, humus z czarnej fasolki, pate grzybowe z wiśniowym bbq. Do tego wegański sernik i chałka.
Eden Bistro, ul. Jakubowska 16, LINK
Jadłodajnia Wegańska
Tutaj możecie zamówić menu świąteczne na wagę (żurek, bigos z cukinii, białą kiełbasę z ciecierzycy, białej fasoli i kaszy kryczanej, pasztet warzywny) oraz wielkanocne potrawy w słoikach (gołąbki z kaszą i soczewicą, bigos z cukinii i dyni). W ofercie również wegańskie mazurki. Zamówienia przyjmowane są do 30 marca.
Jadłodajnia Wegańska, LINK
Zestawienie miejsc, których zamówicie tradycyjny catering wielkanocny znajdziecie TUTAJ a świątecznych wypieków szukajcie TU. Wiele z tych miejsc również oferuje opcje wegańskie i wegetariańskie, więc warto to sprawdzić.