Ponad roku temu napisałam Wam na facebooku, że zamierzam testować białołęckie pizzerie. W kwietniu zeszłego roku pojawiło się pierwsze zestawienie i cieszyło się wśród Was ogromną popularnością. Zupełnie nie miałam w planach aktualizowania mojego rankingu, ale kilka tygodni temu odkryłam pizzerię, która wiele zmienia na białołęckiej mapie gastronomicznej. Przed Wami najnowsze wyniki moich (a właściwie naszych rodzinnych) testów, czyli zaktualizowany, subiektywny ranking białołęckich pizzerii.
Cztery osoby, dziewięć pizzerii i ponad trzydzieści zjedzonych pizz. Tak powstawało to zestawienie. Nie było lekko 😉 . Odwiedziliśmy wszystkie pizzerie na Białołęce, które nie są filiami większych sieci. Za każdym razem zamawialiśmy przynajmniej jedną margheritę, żeby jak najlepiej porównać jakość podstawowych składników pizzy (ciasto, sos, ser). Niektórzy z naszego zacnego grona jury pozakładali w tym celu specjalne zeszyciki, inni zdali się jedynie na swoją pamięć. Jedno jest pewne. Wszyscy byli bardzo zaangażowani w tworzenie dla Was tego zestawienia. Ocenialiśmy tylko pizze, nie braliśmy pod uwagę jakości obsługi, bo uwierzcie mi, to jest materiał na oddzielny post. Po niecałym roku od publikacji pierwszego zestawienia odkryliśmy pizzerię, która nieźle namieszała w pierwszej trójce. Jesteście ciekawi, co to za miejsce? Dobrze, nie będę Was dłużej trzymać w niepewności. Zaczynamy.
Na miejscu szóstym znalazły się ex aeqou cztery pizzerie:
6. Bosko Włosko
Bosko Włosko to małe, bardzo przyjemne miejsce na białołęckiej Choszczówce. Podają tu pizzę z pieca opalanego drewnem, więc nasze oczekiwania były naprawdę spore. Ciasto chociaż cienkie, było niestety miękkie i zdecydowanie za słodkie. Sera na pizzy było za dużo i niestety nie była to mozzarella. Plus należy się za całkiem smaczny sos ze świeżymi ziołami. Ceny od 24 zł za margheritę do 36 zł za pizzę z krewetkami tygrysimi i serem Grana Padano.
Bosko Włosko
ul. Tapetowa 12
Warszawa
6. Jalapenio
Tutaj tak samo ciasto było za słodkie i w dodatku za grube a sera było zdecydowanie za dużo i też nie była to mozzarella. W Jalapenio pizzę można zamówić w trzech rozmiarach (30, 40 i 45 cm). Przykładowe ceny – 21,90 zł za małą margarittę; 45,90 za dużą pizzę z sześcioma dowolnymi składnikami; 52,90 za dużą pizzę z serem pleśniowym i szynką parmeńską.
Jalapenio
ul. Ostródzka 73A
Warszawa
6. Restauracja Vicini
To miejsce pretenduje raczej do bycia elegancką restauracją niż zwykłą pizzerią, ale niestety pizza jest tu przeciętna. Ciasto znów zdecydowanie za słodkie. W sosie pomidorowym zioła są suszone a gumowatego sera na pizzy znowu jest zdecydowanie za dużo. Tu również można zamówić pizzę w trzech rozmiarach (28 cm, 32 cm i 45 cm). Ceny od 23 zł za małą margheritę do 46 zł za duża pizzę z salami, szynka, oliwkami i papryką.
Restauracja Vicini
ul. Odkryta 1a
Warszawa
6. Don Gucci
Kolejna przeciętna osiedlowa pizzeria nie wyróżniająca się niczym szczególnym. W zasadzie mogłabym tu napisać wszystko to, co pisałam przy poprzednich pizzeriach, chociaż wiem, że Don Gucci ma swoich fanów. Być może to zasługa stosunkowo niskich cen oraz licznych i atrakcyjnych promocji? Mnie ich pizza nie zachwyciła, ale często widzę dostawcę z pizzą Don Gucci pukającego do moich sąsiadów. Tutaj również możecie zamówić pizzę w trzech rozmiarach (26 cm, 36 cm i 46 cm). Ceny od 19 zł za małą margheritę do 47 zł za duża pizzę z sosem barbecue, kurczakiem i pomidorkami koktajlowymi.
Don Gucci
ul. Strumykowa 30
Warszawa
Na piątym miejscu Szkutnia.
5. Szkutnia
To miejsce odwiedziliśmy pierwszy raz i byliśmy mile zaskoczeni. Pizza wypiekana jest tutaj w piecu opalanym drewnem. Ciasto jest cienkie i smaczne, dodatki też w porządku. Minusem jest długi czas oczekiwania, ale być może to kwestia dużej ilości ludzi, którzy również postanowili zjeść pizzę w niedzielne popołudnie. Zresztą w rankingu miałam nie skupiać się na obsłudze, tylko na samej pizzy, więc zostawiam ten temat. Ceny od 17 zł za margheritę do 32 za pizzę z szynką parmeńska, rukolą i pomidorkami koktajlowymi.
Szkutnia
ul. Kobiałka 48a
Warszawa
A teraz czas na zmiany. Z podium spadło niestety Lily’s Bistro, chociaż moje zdanie na temat ich pizzy się nie zmieniło.
4. Lily’s Bistro
Dobra pizza, może bez fajerwerków, ale też ciężko by się było do czegoś przyczepić. Dobre cienkie ciasto, przyzwoite składniki. Dla mnie trochę za mało ziół w sosie pomidorowym, ale to pewnie kwestia gustu. Ceny od 23 zł za margheritę do 34 zła za pizzę z krewetkami, salami, kaparami i rukolą.
Lily’s Bistro
ul. Świderska 137
Warszawa
3. Oregano
Trzecie miejsce zajęła Restauracja Oregano. Ciasto było cienkie i bardzo smaczne. Składniki też dobre, chociaż sosu pomidorowego było jak dla mnie trochę za mało i prawie w ogóle nie był przyprawiony. Jeśli postanowicie wybrać się tu na pizzę, to pamiętajcie, że podają ją tylko od poniedziałku do piątku a i tak najlepiej zadzwonić i się upewnić. My wybraliśmy się kiedyś w piątek i pizzy nie było. O tym wypadzie pisałam Wam już tutaj. Ceny pizzy w Oregano od 23 zł za margheritę do 38 zł za pizzę szefowej kuchni Anny Martynowskiej (z kozim serem, grillowaną papryką, szynka parmeńską i parmezanem).
Oregano
ul. Bohaterów 14
Białołęka Dworska, Warszawa
Na drugim miejscu debiutująca w zestawieniu mała osiedlowa pizzeria otwarta kilka miesięcy temu.
2. Pancetta – Tavolo Italiano
Tak, tak, zupełnie się tego nie spodziewałam, ale pizza w Pancetta – Tavolo Italiano jest naprawdę smaczna. Ciasto jest dobrze wyrobione, elastyczne i cienkie. Dodatki czasami trochę nietypowe jak na Włochy (np. chorizo), ale bardzo dobrej jakości. Pizza w dwóch dużych 🙂 rozmiarach (30 i 40 cm). Ceny od 19 zł za mniejszą margheritę do 42 zł za dużą pizzę z owocami morza. Pizzeria jest malutka i trochę na uboczu, ale warto ją odwiedzić.
Pancetta – Tavolo Italiano
ul. Krzyżówki 1
Warszawa
Pierwsze miejsce pozostaje bez zmian. Tutto Bene to moim zdaniem ciągle najlepsza pizzeria na Białołęce.
1. Tutto Bene
Nasze zeszłoroczne, trochę przypadkowe odkrycie. Nie wiedzieliśmy o jej istnieniu dopóki nie wybraliśmy się do Szkutni i po drodze przy Plochocińskiej nie zobaczyliśmy szyldu Tutto Bene. W internecie przeczytaliśmy entuzjastyczne recenzje i już wiedziałam, że nie mogę zrobić rankingu białołęckich pizzerii bez spróbowania tej z Tutto Bene.
Pizza jest naprawdę pyszna, robiona z prawdziwej włoskiej mąki, pieczona w piecu w temperaturze 350 stopni, a ciasto na nią przed pieczeniem leżakuje przez dwadzieścia cztery godziny. Dodatki też są bardzo dobre, a niektóre nawet robione na miejscu (np. pastrami). Plusy należą się również za smaczny sos i świeża bazylię. Ceny od 22 zł za margheritę do 33 zł za pizzę z krewetkami, cukinią i czosnkiem.
Tutto Bene
ul. Płochocińska 97b
Warszawa
A co wy sądzicie o tym rankingu? Macie swoją ulubioną pizzerię na Białołęce? Podzielcie się w komentarzach.
Zdecydowanie Tutto Bene! Marcin i Agnieszka (właściciele) włoską kuchnię testują, próbują, wdrażają i dzielą się nią z innymi! Podobno niedługo uruchamią w ogródku pizzerii grilla. Lody już są! Świetne miejsce na słoneczne popołudnie!
O grillu słyszałam i na pewno ich wtedy odwiedzę. A jakby jeszcze spróbowali robić własne lody…Spędziłabym tam całe lato 🙂
Jeszcze jest jedna pizzeria na Białołęce którą uważam za naprawdę doskonałą jest to pizza dworska przy ul majorki48.
Dziękuję za informację. Przetestuję przy najbliższej okazji.
dla mnie to numer 1
Nie byłam w Tutto Bene więc nie mam porównania, ale spróbujcie pizzy w pizzerii Dworskiej przy ul Majorki. Jak dla mnie faworyt 🙂
To koniecznie proszę się wybrać do Tutto Bene. I wygląda na to, że ja koniecznie muszę odwiedzić Pizzerię Dworską.
A gdzie w tym zestawieniu jest fantastyczna Pizzeria Dworska na ul. Majorki? 🙂