Jeśli chodzi o pizzę, to na pewno każdy z Was ma swoją ulubioną. To najprawdopodobniej ta jedzona w uroczej nadmorskiej knajpce niedaleko Neapolu, albo ta z pizzerii w malowniczym zakątku Rzymu lub ta jedzona o zachodzie słońca w rodzinnej restauracji na Capri. Pewnie żadna warszawska pizzeria nie może konkurować z tą z Waszych wakacyjnych wspomnień, ale zapewniam Was, że nie jest źle. W Warszawie można zjeść dobrą, a nawet bardzo dobrą pizzę. Sprawdźcie gdzie i koniecznie podzielcie się swoimi opiniami.
Spis treści
Pizzeria Tutto Bene
Tutto Bene Pizzeria to miejsce, które powstało z pasji do włoskiej kuchni. Tu pizza robiona jest z włoskiej mąki i pieczona w tradycyjny sposób w oryginalnym włoskim piecu. Tutto Bene to również najlepsza pizzeria na Białołęce.
Tutto Bene Warszawa, Płochocińska 97b
Tutto Bene Legionowo, Zegrzyńska 1d
Nonsolo Pizza
To chyba najstarsza pizzeria w tym zestawieniu. Przynajmniej ja znam ją najdłużej i najwięcej razy ją odwiedziłam. Chyba dlatego nie mam z niej żadnego zdjęcia ;). Zjecie tu lekką i chrupiącą pizzę na cieście poddawanym fermentacji od 24 do 48 godzin, a następnie wypiekaną w tradycyjnym piecu.
Nonsolo Pizza
ul. Grójecka 28/30
Ciao a Tutti
Tu spróbujecie pizzy stworzonej zgodnie z neapolitańską tradycją. Ciasto, z którego powstaje, wyrasta przez 24 godziny. Po upieczeniu środek jest cienki i delikatny, a brzegi puszyste i chrupiące z charakterystycznymi bąblami.
Ciao a Tutti
al. Niepodległości 217
Ciao a Tutti Due
ul. Dąbrowskiego 27
Ciao a Tutti Żoli
ul. Zygmunta Hübnera 2
Mąka i Woda
To także miejsce, w którym zjecie pizzę w stylu neapolitańskim. Oprócz tego możecie tez spróbować robionego na miejscu makaronu a po sąsiedzku kupić jeden z najsmaczniejszych chlebów w Warszawie (link do zestawienia najlepszych warszawskich piekarni znajdziecie TUTAJ).
Mąka i Woda
ul. Chmielna 13a
Mąka i Woda Pizzeria
Duchnicka 3
Otto Pompieri
Oprócz warzyw, wszystkie produkty sprowadzane są tu z Włoch, a mąka na pizzę z samego Neapolu. Rozmiar podawanej tu pizzy jest naprawdę duży, a dzieciom na pewno spodoba się największy strażacki plac zabaw ze zjeżdżalnią.
Otto Pompieri
Pl. Bankowy 1
Tutti Santi
To opcja dla zwolenników pizzy na grubszym i bardziej pulchnym cieście. Więcej o tej pizzerii przeczytacie we wpisie Ani TUTAJ.
Tutti Santi
ul. Królewska 18
Nonna Pizzeria
Stosunkowo nowa, ale już dobrze znana w Warszawie pizzeria. Na ich stronie internetowej możecie przeczytać, że „dobre samopoczucie zaczyna się od dobrego jedzenia”. I chyba coś w tym jest, bo do Nonny ustawia się kolejka. Zjecie tu typową pizzę neapolitańską, ale ostatnio ze względu na obostrzenia związane z pandemią receptura ciasta została trochę zmieniona. Pizza jest teraz bardziej chrupiąca, żeby lepiej smakowała po przywiezieniu jej do domu.
Nonna Pizzeria
ul. Oboźna 11
Włoski Strajk Pizza Napoletana
Kolejne miejsce z dobrą neapolitańską pizzą. Cienkie ciasto, spieczone brzegi i najwyższej jakości włoskie produkty– mąka, pomidory San Marzano D.O.P., mozzarella Fior Di Latte oraz włoskie wędliny. Pizza we Włoskim Strajku wypiekana jest tradycyjną metodą w piecu opalanym dębowym drewnem w temperaturze 450 °C.
Włoski Strajk Pizza Napoletana
Złota 8
Ave! Pizza
Ave! Pizza została uznana za jedną z 50 najlepszych w Europie w zestawieniu “Top 50 pizza” na rok 2019 oraz 2020. Ranking ten to zestawienie najlepszych pizzerii na wszystkich kontynentach. Ciasto z którego wyrabiają tu pizzę dojrzewa 72 godziny a wypiekane jest w specjalnym piecu w temperaturze 450 stopni.
Ave! Pizza
Topiel 12
Quattro Piatti
Autentyczna włoska osteria na Dolnym Mokotowie. Krótka karta dań i składniki pierwszej jakości. Pizzeria numer 1 w Warszawie według portalu TripAdvisor.
Quattro Piatti
ul. Stępińska 2
Pizza zawsze na TAK! Super zestawienie! Dopisałabym jeszcze – Sypka Mąka i Masło. Moje ostatnie odkrycie! Pychota
Dzięki. Dopisuję do listy i odwiedzę przy najbliższej okazji.