Śledzie z boczniaków, pasztet z warzyw i łosoś z marchewki. A może ryba z selera albo sernik z tofu? Jeśli myślicie, że weganie nie mają co jeść nas Święta, to koniecznie sprawdźcie ofertę warszawskich wegańskich restauracji. Jest w czym wybierać.
Gdzie zamówić wegańskie potrawy na Boże Narodzenie?
Spis treści
Jadłodajnia Wegańska
W Jadłodajni Wegańskiej możecie zamówić menu świąteczne na wagę (pierogi, śledzie z boczniaków, tofurnik, grzybowy strogonow). Zamówienia na potrawy na wagę przyjmowane są do 21 grudnia. Dostawa Gratis w promieniu 5 km od bazy cateringowej w Pruszkowie. LINK
Vege Kiosk
Tutaj zamówicie różne rodzaje pierogów, bigos, tofu a la ryba po grecku, korzenne boczniaki a la śledź. Oprócz tego w ofercie pasztety świąteczne, roślinne majonezy i kremowy tofurnik z bakaliami na kruchym spodzie.
Zamówienia można składać do 19 grudnia. LINK
Vege Kiosk, ul. Krucza 51
Vege Bistro
W ofercie tradycyjne dania w wersji wegańskiej (korzenny śledzik z boczniaka, pasztet z soczewic0wo-jaglany z żurawiną moczoną w brandy, ryba z selera po grecku), ciasta (makowiec z rodzynkami, ciasto korzenno-marchewkowe) oraz pierogi ( z kapustą i grzybami, ruskie, uszka z grzybami leśnymi). Zamówienia możecie składać do 19 grudnia. LINK
Vege Bistro ul. Kopernika 25
Proszę Zdrowie
W tym roku w ofercie kilka potraw słonych (wspaniałe boczniaki śledziowe po tatarsku, czy jedyna na świecie ryba bez ości, pyszne tofu po żydowsku z żurawiną). Słodkie menu jest pod znakiem złota i przepychu (granola idealną na świąteczne powigilijne śniadania – pachnącą korzeniami i błyszcząca od płatków złota i piernik z konfiturą śliwkową oraz świąteczną wersję bestsellerowego marcepana w białej czekoladzie.
Zamówienia można składać do 17 grudnia. LINK
EchMech
Zamówicie tu m.in. kompot wigilijny, boczniaki korzenne , roladę z „seleroryby” w galarecie z sosem tatarskim, flaczki z boczniaków, pasztet ze żurawiną i grzybami , galaretkę warzywną, pierogi z kapustą i grzybami, uszka z kapustą i grzybami, postną kapustę z grzybami i śliwkami. Na deser świąteczny piernik z porzeczką w mlecznej czekoladzie, ciasto marcepanowo-imbirowe, serniki i tort makowo-czekoladowy.
Zamówienia można składać do 19 grudnia. LINK
EchMech, ul. Krokwi 36
Wegeneracja
W świątecznym menu Wegeneracji znajdziecie m. in. pasztet z soczewicy i pieczarek ze śliwką, łososiową marchewkę, bigos z cukinii z cieciorką, bakłażany po kaszubsku i boczniaki korzenne. Na słodko piernik pomidorowy z czekoladą i orzechami i ciasto świąteczne z kremem daktylowo-orzechowym.
Zamówienia możecie składać do 20 grudnia. LINK
Wegeneracja, ul. Domaniewska 22A
Cafe Bar Havana
W Havanie na Święta zamówicie np. barszcz na zakwasie z pieczonym jabłkiem i majerankiem, wędzonego bakłażana z olejem korzennym, pasztet z kaszy jaglanej i pestek dyni, smalec z białej fasoli z jabłkiem i majerankiem, boczniaki po kaszubsku i pastrami z sejtana. W ofercie deserowej m. in. domowa nutella z prażonymi orzechami laskowymi i wegańska chałka.
Zamówienia można składać do 19 grudnia. LINK
Cafe Bar Havana, ul. Słowackiego 16/18
Vege MIASTO
Wszystko w menu w 100% wegańskie i pomyślane tak, żeby znalazło uznanie też wśród nie-wegan. W ofercie tradycyjne pierogi, bigos, pasztety, pieczone rożki z grzybami, pieczeń z seitana w sosie pieczeniowym, śledzik z boczniaków na dwa sposoby. Oprócz tego spory wybór ciast. Część oferty jest bezglutenowa.
Zamówienia można składać do 18 grudnia. LINK
Caffe Miasto (al. Solidarności 84, przystanek: Kino Femina)
Lokal Dela Krem
Tu zamówicie „śledzie”, bigos, majonez, pieczeń z seitana, pastę „makrelową” oraz makowiec ( masa makowa z orzechami włoskimi, migdałami, żurawiną i kandyzowaną skórką pomarańczową na kruchym spodzie, wykończona kratką z kruchego ciasta i lukrem królewskim) i wegański „serniczek” świąteczny ( kremowy cytrusowo-waniliowy tofurnik z nutą pomarańczy, na korzennym kruchym spodzie, z kruszonką, obsypany cukrem pudrem).
Zamówienia można składać do 18 grudnia. LINK
Alicja w Krainie Warzyw
U Alicji zamówicie barszcz czerwony na domowym zakwasie, bigos z wędzonym tofu, „rybę” po grecku, pasztet z soczewicą i warzywami, selerybę i wegański majonez. Na deser piernik, wegański makowiec i sernik jaglany.
Zamówienia można składać do 17 grudnia. LINK
Wege Umami Bistro&Sklep
W tym nowym wegańskim miejscu na Święta zamówicie foie gras z soczewicą, orzechami i grzybami, sałatkę jarzynową z domowym majonezem, bigos z grzybami i yubą, żurek z różowym jajkiem marynowanym w zakwasie z buraka, barszcz czerwony, pasztet grzybowy z kaszą gryczaną i kimchi. Na słodko krem brulee, kremowy sernik w słoiczku, sernik wegański z nerkowców i solony karmel.
Zamówienia można składać do 17 grudnia. Szczegóły TUTAJ.
Jeśli szukacie bardziej tradycyjnych potraw wigilijnych, zajrzyjcie TUTAJ. A na deser sprawdźcie TEN WPIS.
wegańskie potrawy na Boże Narodzenie